Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ



Το αρχέτυπο του Σκορπιού μας το παρουσιάζει ο Όμηρος καθαρά στην Ιλιάδα στο πρόσωπο το μεγαλύτερου πολεμιστή των Τρώων του Έκτορα. 
Τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά τα οποία ακολουθούν το ζώδιο είναι η ηγετική φιγούρα, το πάθος, η εμμονή, ο έλεγχος, οι συγκρούσεις, η αναγέννηση, ο πόλεμος, οι καταστροφικές παρορμήσεις.
Ο Έκτορας έχει μια τραγική φιγούρα καθώς είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Τρώων αναγνωρίζει και την ήττα τους και το θάνατο του.
Περιγράφεται ως ένας άριος πολεμιστής, ένας '' υπεράνθρωπος '' ο οποίος όπως εξηγεί ο Νίτσε '' ακολουθεί τη ζωή του στη τραγικότητα της μοίρας παρότι γνωρίζει ότι αυτό θα τον οδηγήσει στο θάνατο μεταφορικό ή κυριολεκτικό ''. 
Όταν συναντιέται για τελευταία φορά με τη γυναίκα του την Ανδρομάχη αυτή του λέει:
'' δαιμόνιε, θα σε φθείρει το μένος σου, δεν λυπάσαι το νήπιο τέκνο και εμένα την άμοιρη, που χήρα θα σου είμαι? Γιατί ταχιά θα σε κατακτείνουν οι Αχαιοί πάντες εφορμώντες. Και τότε για εμένα καλύτερα εσένα χάνοντας στη γη θα καταδυθώ ''.
Γνωρίζει ότι ο γιος του θα σκοτωθεί και η γυναίκα του θα γίνει σκλάβα αυτός όμως προφητικά και ενορατικά της λέει για την ήττα της Τροίας, για το τραγικό του τέλος, αλλά και για τη δική της τύχη μετά την άλωση. 
Ανάμεσα στους Ομηρικούς ήρωες οι δύο πρωταγωνιστές ο Έκτορας  και Αχιλλέας είναι οι δύο υπεράνθρωποι όπου συμβολικά ανήκουν στο ζώδιο του Σκορπιού και του Λέοντα. 
Είναι τα σύμβολα των δοκιμασιών προς τη μύηση με τις περισσότερες αντοχές στα μυστήρια και στον εσωτερισμό, είναι ο θρίαμβος της ανώτερης προσωπικότητας και ο θάνατος του κατώτερου εαυτού. 
Στην Ιλιάδα αναγράφεται πολλές φορές ότι έχει την όψη του Άρη περισσότερο από κάθε ήρωα. Σε ένα σημείο μάλιστα έντονα τονίζεται ότι η προέλαση του Έκτορα γίνεται με την βοήθεια του θεού Άρη.  Να μην ξεχνάμε ότι για το Σκορπιό ο παραδοσιακός πλανήτης είναι ο Άρης. 
Τρεις φορές ο Έκτορας τραυματίζεται θανάσιμα, δύο φορές από τον Διομήδη και μία από τον Αίαντα αλλά και τρεις φορές σώζεται με τη βοήθεια των θεών. Στη μία περίπτωση ο Διομήδης ρίχνει ένα τεράστιο λίθο προς τον Έκτορα, ο οποίος φαίνεται νεκρός.
Οι Τρώες τον παίρνουν πίσω πιστεύοντας ότι είναι νεκρός και ο Φιλίστρατος  μας αναφέρει για την '' παροδική απεβίωση '' του ήρωα. 
Ο Δίας δίνει εντολή στον Απόλλωνα να κάνει καλά τον Έκτορα και αυτός γυρνά πίσω στη μάχη φέρνοντας τους Αχαιούς σε απόγνωση, λόγω της ξαφνικής εμφάνισης του μια που όλοι περίμεναν ότι θα είναι νεκρός. 
Από άποψη της μοντέρνας Αστρολογίας η σκηνή που περιγράφεται παραπάνω έχει και στοιχεία Πλούτωνα, μια που αυτός οδηγεί στο '' θάνατο '' μεταφορικό ή πραγματικό και μόνο οι δυνατοί, ικανοί και αυτοί που έχουν τη '' θεία πρόνοια '' σώζονται. 
Στα αρνητικά του ήρωα είναι η εμμονή του, η οποία ήταν στο τέλος  γίνεται καταστροφική μια που δεν άκουσε τις συμβουλές των μεγαλύτερων, στοιχείο που διακρίνουμε στους ηγέτες και στους '' ακραίους δυνατούς ''
Η εμμονή του αυτή γίνεται απειλητική και απέναντι σε Τρώες οι οποίοι προσπαθούν να τον αποθαρρύνουν να κάνει αυτό που γι αυτούς είναι σωστό και αυτός τους απειλεί ακόμα και με θάνατο.

Βιβλιογραφία: '' Αστρολογία και Εσωτερική Φιλοσοφία στον Όμηρο '' Κ. Γραβάνης
Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.


ΣΕΛΗΝΗ
Μεταφυσική Αστρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου