Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ανοίγοντας το Κέντρο Καρδιάς


Το τσάκρα της καρδιάς βρίσκεται στο κέντρο του στήθους. Συνδέεται με το στοιχείο του αέρα. Το τσάκρα της καρδιάς είναι η γέφυρα μεταξύ του κατώτερου και του ανώτερου τσάκρα – ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, το σημείο συνάντησης της προσωπικής συνείδησης και της υπερπροσωπικής συνείδησης.

Τα τρία κατώτερα κέντρα της Ρίζας, του Ιερού και του Ηλιακού Πλέγματος αντιστοιχούν στον «κατώτερο εαυτό», την ατομική προσωπικότητα με την οποία οι περισσότεροι από εμάς συνειδητά ταυτιζόμαστε. Αυτά τα κέντρα ρυθμίζουν την αίσθηση των δικών μας προτιμήσεων, χαρακτηριστικών, συναισθημάτων, τρόπων σχέσης, προσωπικών ορίων, αναμνήσεων και του φυσικού σώματος.
Τα Ανώτερα Κέντρα του Λαιμού, του Τρίτου Ματιού και του Στέμματος αντιστοιχούν στον Ανώτερο Εαυτό – την αιώνια, πνευματική ουσία ενός ατόμου που παραμένει σε πολλές ζωές. Σε αυτά τα κέντρα βρίσκουμε πρόσβαση σε συμπαντική σοφία και επίγνωση που υπερβαίνει τη σφαίρα των φυσικών αισθήσεων. Σε αντίθεση με την υποκειμενική και πεπερασμένη συνείδηση που βρίσκεται στα κατώτερα τρία κέντρα, η συνείδηση που ανήκει στα ανώτερα κέντρα είναι υπερπροσωπική, χωρίς όρια και αποκομμένη από προσωπικές προκαταλήψεις.
Το κέντρο της Καρδιάς είναι η γέφυρα μεταξύ αυτών των δύο πεδίων του Εαυτού. Το τσάκρα της καρδιάς είναι το εφαλτήριο από το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε σε υψηλότερα επίπεδα επίγνωσης και κατανόησης, αποκτώντας μια πιο αντικειμενική ή υπερβατική προοπτική για τον εαυτό μας και την ίδια τη ζωή. Η «προϋπόθεση» για την είσοδο σε αυτά τα ανώτερα πεδία είναι η άνευ όρων αγάπη ή η πλήρης αποδοχή που καλλιεργείται στο Κέντρο της Καρδιάς.
Για να δούμε και να βιώσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο πραγματικότητας, πρέπει να είμαστε σε θέση να δεχτούμε άνευ όρων την αλήθεια της στιγμής. Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή αυτού που εμφανίζεται έξω από εμάς ως φυσικές συνθήκες και άλλους ανθρώπους, καθώς και την αποδοχή αυτού που συναντάμε μέσα μας, στα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις ιδέες, τις προτιμήσεις και τα προσωπικά μας όρια.
Το να αγαπάς άνευ όρων δεν σημαίνει να συμπαθείς. Η αποδοχή δεν σημαίνει απαραίτητα να βρούμε έναν τρόπο να εκτιμήσουμε κάτι ανεπιθύμητο. Αληθινή αποδοχή σημαίνει την ικανότητα να είσαι με την πραγματικότητα μιας κατάστασης ανοιχτά και ειλικρινά χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει.
Με αυτή την έννοια, το άνοιγμα του Κέντρου της Καρδιάς είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα καλλιέργειας της κατάστασης της ουδετερότητας. Όταν το Κέντρο Καρδιάς είναι ανοιχτό, είμαστε σε θέση να είμαστε με οποιονδήποτε, ακριβώς όπως είναι, χωρίς αντίσταση ή δυσαρέσκεια. Είμαστε σε θέση να ακούσουμε οποιαδήποτε ιδέα χωρίς να «ενεργοποιηθούμε» από αυτήν. Είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την εσωτερική ειρήνη ανεξάρτητα από το περιβάλλον ή την κατάσταση που μας περιβάλλει. Ενώ μπορεί να μην μας αρέσει η ιδέα, οι άνθρωποι ή οι περιστάσεις, είμαστε ωστόσο σε θέση να παραμείνουμε εντελώς παρόντες με την πραγματικότητα της στιγμής, χωρίς να αντιδρούμε σε αυτήν με αντίσταση, δυσαρέσκεια, κρίση, άρνηση, επιθετικότητα ή κατηγορία. Δεν είμαστε προσκολλημένοι σε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Δεχόμαστε την πραγματικότητα ακριβώς όπως είναι.
Αυτή η μη αντίσταση ή η άνευ όρων αποδοχή του Κέντρου Καρδιάς είναι η κατάσταση που αναφέρεται στις διδασκαλίες σχετικά με το «γύρισμα του άλλου μάγουλου» ή την αγάπη του εχθρού σου. Υπάρχει τεράστια δύναμη σε μια μη αντιδραστική κατάσταση, γιατί επιτρέπει σε κάποιον να παραμείνει στην κυριαρχία και την ελευθερία αντί να εμπλακεί με αυτό που είναι ανεπιθύμητο. Ό,τι αντιστεκόμαστε επιμένει, ενώ η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για να μεταμορφώσουμε ό,τι είναι ανεπιθύμητο σε κάτι καλύτερο.
Τεχνικές για το άνοιγμα του κέντρου καρδιάς
Μπορούμε να ανοίξουμε το κέντρο της καρδιάς εξασκώντας τη συμπόνια, την ανεκτικότητα και τη συγχώρεση των άλλων, καθώς και την αποδοχή όλων των πτυχών του Εαυτού.
Για παράδειγμα, κάντε μια πρακτική προσπαθώντας να βρείτε κοινά σημεία μεταξύ του εαυτού σας και των άλλων - ειδικά εκείνων των ανθρώπων που κρίνετε ως διαφορετικούς ή ακόμα και εχθρικούς. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο εσείς και ο εχθρός σας μοιάζετε – ακόμα κι αν οι δηλώσεις σας είναι τόσο γενικές όπως: «Και οι δύο χρειαζόμαστε τροφή, νερό και στέγη». «Και οι δύο χρειαζόμαστε αγάπη και αποδοχή». «Και οι δύο κάνουμε αυτό που έχει περισσότερο νόημα για εμάς, δεδομένης της προηγούμενης διάπλασής μας».
Αν δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε κάτι που σας συνέβη στο παρελθόν, δείτε αν μπορείτε να βρείτε έγκριση για αυτό με κάποιο τρόπο. Προσδιορίστε τυχόν θετικές πτυχές αυτής της κατάστασης, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές. Προσδιορίστε ποια μαθήματα μάθατε ή ποιες δεξιότητες αναπτύξατε ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Ονομάστε τα πράγματα που πήγαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης και τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα. Αυτό θα βοηθήσει στην καλλιέργεια της αποδοχής ακόμη και για φρικτά οδυνηρά ή άδικα γεγονότα, τα οποία, παραδόξως, θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε τον πόνο και να προχωρήσετε.
Κάθε δραστηριότητα που εμπνέει σύνδεση, εκτίμηση, αγάπη ή ανακούφιση είναι επίσης ευεργετική για το τσάκρα της καρδιάς. Κάθε καταπραϋντική, αναζωογονητική ή εντυπωσιακή δραστηριότητα που προκαλεί εκτίμηση και μια αίσθηση σύνδεσης με όλη τη ζωή είναι ευεργετική. Η σωματική επαφή, είτε με αγαπημένα πρόσωπα, ζώα και ακόμη και φυτά, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το άνοιγμα του κέντρου της καρδιάς.
Ο διαλογισμός – ειδικά μια πρακτική ενσυνειδητότητας όπως η Βιπάσσανα – είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καλλιεργήσετε την ικανότητα να είστε άνευ όρων με αυτό που υπάρχει. Στρέψτε την προσοχή σας ξεκάθαρα στην αναπνοή ή στις διαδικασίες του σώματος. Παρατηρήστε πότε έρχονται σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις, αλλά στη συνέχεια, χωρίς κρίση, απελευθερώστε τα και επιστρέψτε στην αναπνοή.
Αυτή η πρακτική καλλιεργεί τις ικανότητες της μη παρέμβασης ή της μη διακοπής. Εξασκούμαστε στο να είμαστε με αυτό που υπάρχει χωρίς να αλλάζουμε αυτό που είναι, καθώς και στην ικανότητά μας να αφεθούμε και να αποσπαστούμε από συναισθηματικές αντιδράσεις ή το τρένο της σκέψης. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι ακόμη και είκοσι λεπτά την ημέρα αυτού του είδους εργασίας ενισχύουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται παρά να αντιδρούν στη ζωή γενικότερα. Σε αυτή την πολύ απλή πρακτική της συνεχούς επιστροφής της προσοχής μας στην αναπνοή, ακονίζουμε την ικανότητά μας να είμαστε στον κόσμο, αλλά όχι στον κόσμο. Δηλαδή, εξασκούμαστε στο να είμαστε παρόντες εκεί που είμαστε, ακριβώς όπως είμαστε, ανάμεσα σε όλα ακριβώς όπως είναι, και διατηρώντας μια ουδέτερη κατάσταση.
Αιθέρια Έλαια
Τα αιθέρια έλαια προκαλούν αλλαγές συχνότητας στα τσάκρας. Διαδώστε και/ή τοποθετήστε μερικές σταγόνες από τα ακόλουθα έλαια στο τσάκρα της καρδιάς.
Η λεβάντα βοηθά κάποιον να είναι ήρεμος, προσαρμόσιμος και αποδεκτός, προωθώντας τη σύνδεση με όλη τη ζωή.
Η μέντα διεγείρει, καταπραΰνει και εξισορροπεί ένα ταραγμένο ή υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, βοηθώντας κάποιον να βρει ηρεμία και ισορροπία.
Ιεροί ήχοι
Χρησιμοποιήστε το ηχηρό 'YAM' για να αφυπνίσετε αυτό το ενεργειακό κέντρο. Εστιάστε στο τσάκρα της καρδιάς σας καθώς επαναλαμβάνετε ρυθμικά το YAM και οραματιστείτε τον ήχο που επιταχύνει την περιστροφή σε αυτό το κέντρο.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αντηχήσετε τον ήχο φωνήεντος, "Ay" (όπως στο "play").
Ακούστε τη συχνότητα Solfeggio των 639 Hertz. Αυτή η συχνότητα απελευθερώνει τη θλίψη και δημιουργεί πνευματική σύνδεση.

Μαίρη Γουέστ
ΠΗΓΗ: ΠΗΓΗ:  (askastrology.com)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου