Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Χείρωνας. Ο Πληγωμένος Θεραπευτής, Ο Σαμάνος, Ο Αλχημιστής

 


Ακριβώς όπως ο Πλούτωνας, ο Χείρωνας είναι μικροσκοπικός αλλά πανίσχυρος. 

Λόγω της στρατηγικής του θέσης – μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού – ο Χείρωνας παίζει βασικό ρόλο στον γενέθλιο χάρτη μας. Το σύμβολο του Χείρωνα είναι ένα «κλειδί» – και όχι τυχαία. Ο Chiron είναι το ΚΛΕΙΔΙ που μπορεί να ξεκλειδώσει τον χάρτη μας. 

Στην Αστρολογία, ο Χείρωνας σημαίνει:

  • Η πιο βαθιά μας πληγή
  • Ολιστική Θεραπεία – η οποία συμβαίνει μόνο όταν ενσωματώνουμε την πληγή 
  • Τα μεγαλύτερα χαρίσματα και τα ταλέντα μας – τα οποία γίνονται δώρα μόνο όταν επουλωθεί η αρχική πληγή 
Ο ρόλος του Χείρωνα είναι να μας βοηθήσει να βρούμε την ολότητα, αποδεχόμενοι και ενσωματώνοντας εκείνα τα μέρη του εαυτού μας που φαίνεται να έχουν πολλαπλούς σκοπούς.
Η Chiron επισημαίνει τι πρέπει να βελτιώσουμε και πού πρέπει να αναπτυχθούμε ώστε να μπορέσουμε να βρούμε το σκοπό μας και να φτάσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες.
Ωστόσο, υπάρχουν τρία αρχέτυπα που σχετίζονται με τον Χείρωνα: ο (1) Πληγωμένος Θεραπευτής , ο (2) Σαμάνος και ο (3) Αλχημιστής 
Αυτά τα 3 αρχέτυπα αντιπροσωπεύουν το υπερβατικό ταξίδι της ψυχής: πρώτα υποφέρουμε και εξερευνούμε την αρχέγονη πληγή μας (τον Πληγωμένο Θεραπευτή). Στη συνέχεια το αγκαλιάζουμε και το θεραπεύουμε (τον Σαμάνο). Μόνο αφού εξερευνήσουμε τα πρώτα 2 αρχέτυπα του Χείρωνα, μπορούμε στη συνέχεια να ξεπεράσουμε την πληγή και να τη μεταμορφώσουμε σε δώρο (ο Αλχημιστής). 

1. Ο Πληγωμένος Θεραπευτής
Ο Πληγωμένος Θεραπευτής περιγράφει τις πρώτες μας εμπειρίες με την αρχέγονη πληγή. Σε αυτό το στάδιο, η πληγή δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. 
Μερικοί άνθρωποι βουρτσίζουν τις πληγές τους για όλη τους τη ζωή. Παραμονεύει στο φόντο του ασυνείδητου τους, η πληγή τους σαμποτάρει με ασυνείδητους τρόπους. 
Οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να ζούμε με την πληγή, γιατί δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει «άλλος τρόπος». 

2. Ο Σαμάνος
Έρχεται μια στιγμή που η πληγή είναι τόσο επώδυνη, τόσο οξεία, που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Αυτή η ενσωμάτωση της πληγής του Χείρωνα αντιστοιχεί στο 2ο αρχέτυπο του Χείρωνα, τον Σαμάνο. 
Συσχετίζουμε το αναπτυξιακό στάδιο «Σαμάνος» με τη λεγόμενη « κρίση θεραπείας ». 
Μια θεραπευτική κρίση σημαίνει ότι η επούλωση προηγείται αρχικά από επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, αυτή η προσωρινή ασθένεια είναι, στην πραγματικότητα, ένα σημάδι ότι η θεραπεία έχει επιτυχία, ακόμα κι αν δεν φαίνεται έτσι.
Όταν έχουμε πυρετό, νιώθουμε άρρωστοι – αλλά ο πυρετός σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα παλεύει ενάντια στην ασθένεια. 
Ονομάζουμε αυτό το στάδιο Σαμάνος, επειδή ένας Σαμάνος, ή ο ιατρός ή η ιατρική γυναίκα, έχει την ικανότητα να ταξιδεύει μεταξύ των κόσμων. 
Αυτή η ικανότητα να «ταξιδεύουμε ανάμεσα σε κόσμους» είναι μια μεταφορά για την ενσωμάτωση των διαφορετικών περιοχών της ψυχής μας: του καλού, του κακού και του άσχημου. 
Όταν μισούμε το σώμα μας, ντρεπόμαστε για τις κρυφές επιθυμίες μας ή μας ενοχλούν ο θυμός, ο φθόνος, η απληστία ή άλλα «ανεπιθύμητα» χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε ολόκληροι. 
Όταν όλα τα διαφορετικά μέρη του εαυτού μας ενσωματωθούν, τότε, και μόνο τότε, βρίσκεται η θεραπεία. Ο Σαμάνος είναι το πιο έντονο αναπτυξιακό στάδιο του Χείρωνα, αλλά είναι κρίσιμο να το αγκαλιάσουμε αν θέλουμε να επουλώσουμε τις πληγές μας σε δώρα και να ζήσουμε υγιεινές ζωές. 

3. Ο Αλχημιστής
Τέλος, το 3ο αναπτυξιακό στάδιο, ο Αλχημιστής, αντιστοιχεί στο χάρισμα που προκύπτει φυσικά όταν επουλώνουμε και ενσωματώνουμε την πληγή μας. 
Μόλις αγκαλιάσουμε την πληγή στο προηγούμενο στάδιο, κάτι μέσα μας κάνει «κλικ». Τα σπασμένα κομμάτια γίνονται ένα όμορφο σύνολο. Το παζλ ενώνεται. Η ίδια η πληγή που μας έκανε να ερευνήσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και να αναπτύξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης, μεταμορφώνεται σε θεραπευτικό δώρο. 
Η πρωταρχική πληγή της ταυτότητάς μας μας βοηθά να δούμε την όμορφη μοναδικότητά μας στον εαυτό μας και στους άλλους
Το τραύμα της αυτοαξίας μας μεταμορφώνεται σε υγιή αυτοδυναμία Είμαστε σε θέση να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους χωρίς να καούμε
Η καταπολέμηση της χρόνιας ασθένειας μας βοηθά τελικά να ανακαλύψουμε μια μοναδική, ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Οι πρώιμοι επικοινωνιακοί μας αγώνες μας κάνουν ισχυρούς επικοινωνιακούς 
Τα συναισθήματα άγχους ή ανεπάρκειας μας μεταμορφώνονται σε τέχνη που αγγίζει την ψυχή
Οι ανεπιτυχείς προσπάθειές μας να έχουμε σχέσεις αγάπης μας εξελίσσουν σε υπέροχους συνεργάτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου