Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΤΑΡΟΣΟΦΙΑ: ΙΧΘΕΙΣ - ΣΕΛΗΝΗ.

Η κάρτα της Σελήνης είναι η δέκατη ένατη κάρτα της Μεγάλης Αρκάνας με τον αριθμό 18.
Η κάρτα απεικονίζει ένα φεγγάρι,
στο κάτω σημείο υπάρχουν δύο σκυλιά τα οποία είναι στραμμένα προς το φεγγάρι και γρυλίζουν ενώ στο βάθος της εικόνας, δεξιά και αριστερά θα δούμε δύο πύργους. Υπάρχει επίσης μια λίμνη καθώς και ένας ποταμός που πηγάζει από μακριά καταλήγοντας στη λίμνη.
      Το φεγγάρι σε όλες του τις φάσεις από τα αρχαία χρόνια ήταν σημείο αναζήτησης με πλήθος δοξασίες για την επιρροή του και προκαταλήψεις γύρω από τις ιδιότητες του. Το όλο σκηνικό που πραγματοποιείται καθώς το φεγγάρι κινείται από την Νέα Σελήνη σε Πανσέληνο και το αντίστροφο ήταν ένα υπολογίσιμο μέγεθος της ανθρώπινης ύπαρξης και το γήινων λειτουργιών. Η άνθιση, η σπορά, οι σεισμοί, οι παλίρροιες, η γέννηση ζώων, ο κύκλος κάθε γυναίκας καθώς και άλλες δραματοποιημένες και εξωκοσμικές καταστάσεις είχαν σαν παρατηρητήριο γεγονότων το φεγγάρι.
        Οι δύο πύργοι στο πίσω μέρος που συναντούνται και σε άλλες κάρτες δείχνουν τις κοσμικές πύλες που πρέπει ο καθένας να εισέλθει για να κατακτήσει τον εαυτό του και μετά τον ουρανό. Η γνώση και η αλήθεια γίνονται κτήμα όταν ενσκύψουμε σε παραδοσιακές συνταγές συμπαντικής αποκατάστασης της ισσοροπίας η οποία έρχεται μέσα από " τροφές " , όπως η ύλη και το πνεύμα, το καλό και το κακό, το συνειδητό και το ασυνείδητο.
     
Ο άνθρωπος για να διαβεί όλο αυτό το απροσάρμοστο εγκόσμιο στάτους πρέπει να βυθιστεί σε υπόγεια ψυχικά ρεύματα, σε εσωτερικές κατά στολές, σε μια άβυσσο συναισθημάτων, σε ενα δρόμο χωρίς προσδιορισμό, σε άγνωστο χωροχρόνο, σε μοντέλα αλλόκοτα, αυτή είναι η Σελήνη. Ο δρόμος συμβολίζεται από το ποτάμι όπου εκεί μπορεί να δεί τον δαίμονα που κρύβει μέσα του, τα ακούσει τα ηχητικά προμηνύματα, να έρθει νοητά στην κοιλιά της μητέρας του και με μια πνοή λύτρωσης να οδηγηθεί στο Νέο Κόσμο.
       Οι δύο σκύλοι που υπάρχουν ως φρουροί του σύμπαντος και με τα γρυλλισματά τους δείχνουν τα προμηνύματα που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, όπως η έλευση ενός σεισμού. Η διαπίστωση στην συμπαντική συμμετοχή των ζώων διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και αποτελεί βασικό κανόνα ζωικής λειτουργίας ως προπέτης του γεγονότος.
        Το υγρό στοιχείο, εδώ η λίμνη, δείχνει τους επηρεασμούς της Σελήνης στην κίνηση των υδάτων, στο εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, κάθε ψυχοσωματικής κατάστασης και κάθε πνευματικό διάδρομο προσγείωσης.
     Ο κάβουρας που αναδύεται από την λίμνη δείχνει ότι όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ γης και νερού, μια που επιβιώνει και στα δύο περιβάλλοντα, καθώς επίσης και την ένωση κάθε αντίθεσης του έσω κόσμου με το έξω κόσμο της συμπαντικής κυριαρχίας. Ο κάβουρας ως σύμβολο του Καρκίνου στον οποίο κυριαρχεί η Σελήνη και συνδέεται με το στοιχείο του νερού που είναι οι Ιχθείς.
       Όλο αυτό το συμπαντικό πλέγμα δείχνει το εσωτερικό πεδίο που ανέρχεται με την μορφή αλήθειας, της ευαισθησίας, της τέχνης για να δημιουργήσει την αίσθημα της ολοκλήρωσης των συναισθημάτων και κάθε ανθρώπινης απόδρασης προς τα εξω, αυτό που σαν όνειρο οδηγεί στο κέντρο της δημιουργίας στο Ηλιακό Σύμπαν.
        Η Σελήνη, το νερό, ο Καρκίνος, οι Ιχθείς, ο Ποσειδώνας είναι η τέχνη της μαγείας του αόρατου πεδίου της αιώνιας γαλήνης.

ΕΡΜΗΝΕΊΑ: Φαντασία, ψευδαίσθηση, διορατικότητα, μαγεία, μελαγχολία, νεκρό σημείο, αρρωστημένος έρωτας, γυναικολογικά προβλήματα, ματαιότητα, συναισθηματική κρίση, ανεπτυγμένη διαίσθηση.

2 σχόλια: